Wysłany: Sob 21 Kwi, 2007 13:32 Ślady wojenne w naszym mieście
Właściwie to brakowało do dzisiaj tego wątku na naszym forum...Co powinno się w nim znaleźć?Otóż mam nadzieję,że zainteresowaniu użytkownicy/uczestnicy forumowgo życia "Bastionu" odnajdą we współczesnym Inowrocławiu namacalne ślady ubiegłowiecznej/ostatniej wojny Jest ich trochę...I to nie tylko związanych z II W.Św.,tak więc zapraszam do zabawy (niestety sam dziś jestem uziemiony zakładem pracy,więc nie skorzystam z aury )
Na koszarach przy ulicy Jacewskiej ,na wysokosci ulicy Glinki ,na ostatnim budynku koszarowym widoczne są powyżej pierwszego piętra ślady ostrzału koszar artyleryjskich przez Rosjan w styczniu 1945 roku.Ostrzał nastapił od strony ulicy św. Ducha.Wg.relacji, na ulicy ,w tym miejscu znajdowało sie stanowisko niemieckiej armaty ppanc,której załoga została zlikwidowana i pochowana w ogrodzie za 'Kaznalem"-młynem naprzeciwko PUP-u).
Przy bramie wjazdowej do ww koszar na budynku po prawej stronie patrząc od ul.Jacewskiej znajdują sie rykoszety pochodzące od eksplozji w budynku wartowni przy bramie,w której wysadzili sie w powietze(?) otoczeni tam hitlerowcy.
Sadzac po dacie waszych postow miejscowka juz dawno spenetrowana, moze uchylicie rabka tajemnicy co to za miejsce, na mapy z Googla mam zaslabe oczka Pozdrawiam
Wysłany: Wto 08 Lip, 2008 02:34
Flat... miejscówka w ujęciu tej foty to lipa ogólnie W innym aspekcie ujmując to miejsce może dać rady Nie mniej jednak, to na początek zapodaj coś o sobie, zanim ktoś Ci odpowie co i jak, bo jak widzę to post wisi 3 dni bez odzewu Nowy-nie zweryfikowany - taki pewnie masz teraz status wśród "wyjadaczy" tego forum
Faktycznie, jakos naiwnie i po partyzancku probowalem dowiedziec sie czegos wiecej o tajemniczym miejscu. Jesli chodzi o krotki rys mojej osoby - urodzony, wychowany, edukowany w Inowroclawiu. Od wielu lat do Ina zagladam czysto okazjonalnie ale historia miasta a szczegolnie ta II wojenna jest mi bliska. Mam wykrywacz ale naturalnie z braku pobojowisk w naszym miescie nigdy nie probowalem tu kopac moze tylko z braku odpowiedniej wiedzy o takich miejscach. Pozdrawiam z Ladka 8)