Teresko, jeśli będę w Łodzi na dłużej, na pewno odwiedzę wnętrza tego pałacu. Zachwyciła mnie jego architektura. Doznałem małego szoku jak go zobaczyłem. Jechałem obok niego, żeby zwiedzić cmentarz na Ogrodowej. Czasu było mało, więc środka nie zobaczyłem, ale następnym razem na pewno go zwiedzę.
Drogie koleżeństwo oprócz zwiedzania pałacu, trzeba koniecznie udać się w głąb całego placu zwanego Manufakturą.Wielu z nas do Tel- Awiwu nie pojedzie.A tam przedsmak tego miejsca w zasięgu. Trzeba zarezerwować sobie sporo czasu a i gotóweczki też nie mało trzeba mieć,Jest tam o key.Byłam tam w super kinie na filmie "Anioły i demony"I film i kino exstra.
Musisz na nią spojrzeć innym "okiem" jest to zaje fajny zespół budynków. Mało takich ocalało w Polsce, a już w centrum kraju, to unikat, więc powinieneś być dumny, że takie cacka są w Twoim mieście
Tak się zastanawiam w który temat wkleić to zdjęcie.Bo i fontanna jest ciekawa, a w tle widoczna jest Biała Fabryka , Gayera.Dziś w budynku znalazło miejsce Muzeum Włókiennictwa.
Wysłany: Pon 13 Paź, 2014 11:13 Czterej pancerni i pies Stawka większa niż życie kadry
W pierwszym przypadku kłaniają się "Czterej pancerni i pies" - na łamach naszej strony materiał zawierający zestawienia zdjęć z filmu z tym co współcześnie dostępny- >TUTAJ
W drugim Stawka większa niż życie, której tropem poszedłem - > TUTAJ
Wysłany: Wto 25 Lis, 2014 13:04
Pozornie "zwykłe kamienice" - z zewnątrz, no, może od czasu do czasu bogatsze w różne detale, malowidła.
I takimi je widzimy na co dzień. Tymczasem to co pokazujesz, to prawdziwie bajkowy świat.
Świat kapitalistycznego przepychu fabrykanckich rodów, które uformowały bryłę dzisiejszej Łodzi.
Faktycznie wnętrze wręcz jak z bajki I masz rację kamienica nie koniecznie pałacowa ale to co w środeczku zobaczyć można to już inna sprawa. Gobelin na fotce pokazuje letnią rezydencję właściciela kamienicy, a letnia rezydencja zlokalizowana w Rudzie Pabianickiej. Na dzień dzisiejszy są to obrzeża Łodzi. Ciekawostką natomiast jest to że właściciel tej cudownej kamienicy w swoim czasie urządzał do letniej rezydencji wycieczki rowerowe w których sam uczestniczył.A tak od lokalizacji kamienicy do rezydencji ta tak około 12-14 km.
[ Dodano: Śro 15 Kwi, 2015 17:49 ]
Łódż, data budowy to 1888r.