Wysłany: Sob 24 Paź, 2009 18:29 O czym ten dział..
Życie codzienne naszych przodków to niezwykle kolorowy kalejdoskop
Nie było internetu a początki telewizji siegają wprawdzie czasów przedwojennych (1936) ale były to tylko udane próby.Sukces telewizyjny przerwała wojna....Ludzie wypełniali czas książką, spacerami, bywaniem w teatrach czy dansingach...wielką popularnością cieszyły sie tzw. tetrzyki ogródkowe wywodzące swój rodowód z dawnych koncertów promenadowych. Kino powstało bardzo wczesnie .W Polsce również przyjęło się zaraz na początku wieku i objęło swoim okiem wszelkie dziedziny zycia codziennego...mamy więc filmy patriotyczne, komedie, melodramaty, reportaze a nawet kino erotyczne ( z racji powagi forum nie będzie tego tematu).
Kino nie bylo jedyną rozrywką..Chcialbym poświęcić ten dział także szeroko pojętej piosence przedwojennej jak i później powojennej
Może zainteresuje kogoś sztuka? XIX wiek to wszak secesja a potem art deco, jugedstil..
Dla chętnych znajdzie się dział starej fotografii...możliwości mamy sporo..
RobercieM ja należę do tej grupy miłośników kina. Takiego kina którego już nie ma. czyli sali kinowej tej z minionych lat, aktorstwa tamtych już niestety minionych lat. Nawet tematyka tamtych filmów jest bliższa mojemu sercu. A więc do dzieła. Pomysł
Wysłany: Nie 25 Paź, 2009 00:37
Również dopiszę się do grona szczęśliwców, którzy wychowani byli na normalnym kinie, normalnych filmach i - porównując ze współczesnością - normalniejszych czasach.
Zapachu kina, klimatu towarzyszącego podczas projekcji, nierzadko dłuuuugich kolejek do kasy na szczęście żadne czasy nie są nam w stanie zabrać, ani zamazać/zakłamać obrazu wspomnień (co nader często teraz się usiłuje, manipulując uczuciami ludzkimi )
Pierwsze skojarzenie z tym działem jakie mnie dopadło, to swego rodzaju "W Starym Kinie" Niezapomniany program w TV, z charakterystyczną czołówką i panem w ciemnych okularach 8) <- to nikt inny jak prowadzący go Stanisław Janicki. Myślę, że każdy z nas go pamięta. Nawiasem pisząc, to sam zamysł jest nadal kontynuowany na kanale Kino Polska!
W Starym Kinie, i tym telewizyjnym i tym niewygodnym, starością pachnącym, zimnym zimą i chłodnym latem spędziłam tyle cudownych godzin że o zapomnieniu mowy nie ma I szczerze powiem że tęsknię za jednym i za drugim