Wysłany: Nie 24 Sie, 2008 15:12 Do identyfikacji położenia... Trochę o pasji zw. z wieżami..
Zaczęło się nader banalnie..., ot po prostu kolejny zapomniany obiekt w mieście, miejscu zamieszkania. Nie wyeksponowany, pomijany przez lokalnych piewców architektury, bądź historii miasta, niemalże niechciane... Wieże ciśnień...
Zdecydowana większość z miast posiada w swym krajobrazie te twory architektury, które śmiało można nazwać zabytkami... Tak, tak... Zabytkami - bo są to zabytki architektury hydrotechnicznej. Skazane współcześnie na intelektualną banicję, pomijane w przewodnikach, niegdyś święciły swe triumfy, będąc eksponowanymi na ubiegłowiecznych pocztówkach (z początku XX wieku). Miasta szczyciły się ową nowoczesną jak na ówczesne lata myślą techniczną.
Zaczęło się kolekcjonowanie... Początkowo na szczeblu lokalnym. Jako, że korzeniami związany jestem z dwoma miastami, to właśnie one stały się podwalinami pod dzisiejszą kolekcję wież ciśnień.
Zaczęło wciągać... poszukiwania coraz to nowych miast, miejsc stało się celem samym w sobie. Każdorazowo wyjazd w rozmaite zakątki kraju, wzbogacał kolekcję, poszerzając ją o kolejne obiekty. I tak kontynuowałem poszerzanie zbioru przez kolejne lata młodości, czas wojska, do teraz...
W okresie, kiedy owa pasja się u mnie rodziła, nie było jeszcze internetu, dostępu do informacji, a tym samym do stron, na łamach których można było podzielić się zbiorami, czy podejrzeć innych... Dziś jest łatwiej. Spotkać można witryny poświęcone wyłącznie temu aspektowi budownictwa. Należy je pochwalić! Jeśli traficie na takowe, wklejcie do nich link na tym forum, w stosownym miejscu.
Wracając do tematu. Nie zawsze jest możliwość, czas na 'ustrzelenie' obiektu, pomimo świadomości jego mijania, co sprawia, że pozostaje pewien niedosyt i żal, że został pominięty... Ale zawsze pozostaje nadzieja, że kiedyś się powróci w daną okolicę, że wieża jeszcze dotrwa do tego czasu...
Wróćmy do samej idei. Otóż poszerzając zbiór, zacząłem się zastanawiać nad kwestią projektów tychże budowli - w końcu ktoś je wymyślił, zaprojektował, kształt taki, a nie inny... Czymś się kierował. Być może podobnym zrealizowanym projektem gdzieś w kraju, świecie, być może natchnieniem były budowle pełniące inne funkcje, np. ratusze, wieże zamkowe, lub ich pojedyncze elementy... I tak doszedł kolejny cel - znalezienie dwóch bliźniaczych wież. Czy się to udało - sami osądzicie...
Zachęcam Was do dostrzegania tych budowli... One przetrwały wiele i jeszcze wiele przed nimi... My przeminiemy - one zostaną...
No tak, a tytuł tematu jest "do identyfikacji położenia" Już wyjaśniam. Otóż niestety, podczas wieloletniej przygody związanej ze zbieraniem fotografii wież, nie zawsze zapisywałem nazwy miejscowości, w której zostały zdjęcia zrobione... Ot, liczyłem na zdradliwą pamięć
Niestety, z biegiem czasu umknęły...
Zatem w tym miejscu proponuję dodawać te wieże, których lokalizacji Wy również nie jesteście w stanie dokładnie określić. Może wspólnie "namierzymy", może kiedyś ktoś natknie się na tą samą...
To tyle...
EDIT by Admin: Właśnie jedną zdjąłem z galerii listów gończych - dzięki pomocy kolegi le_szek, który ją zidentyfikował
i tak to potrzeby socjalne ludnosci wymusily ta mysl techniczna jaka sa wieze tz. cisnien bo inaczej to bysmy do dzis czerpali wode ze studni lub strumyka choc gdy jestem u brata w lubelskim to preferuje wode ze strumienia ktory ma 150m od domu majac wode z kranu pod nosem, a tak poza tym to napewno sa zabytki bo widzialem kilka bardzo misternie ozdabianych miedzy innymi w Kolobrzegu gdy tam zawitam to napewno ja uwiecznie na zdjeciach, a nawiazujac do tematu urzadzen technicznych to stare gazownie to tez piekne cacka.