Łódż Jeszcze do nie dawna na widocznym placu stał sobie parterowy drewniany dom Samo centrum Łodzi.Nie zdążyłam niestety zrobic fotki z tym drewnianym domem. Nastula fotka dla Ciebie wiesz jaki to fabryka.
Miejsce jakie zostało po rozbiórce basenu w samym centrum Łodzi.Może nie było by nic niezwykłego ale jak już napisałam basen zlokalizowany był w centrum miasta.W tle widoczna Katedra Łódzka. Latem był basenem tak zwanym odkrytym,a na czas zimowy przykryty był namiotem dmuchanym Oczywiście korzystałam z tego basenu w czasie zimy. Basen na czas zimowy był wyposażony we wszystkie potrzebne akcesoria, i muszę przyznać było tam ciepło.Może ktoś ma fotkę tego basenu obojętnie czy fotka robiona w czasie lata czy zimy
to była siedziba gestapo dla getta , podobno jeszcze w piwnicach można znaleźć ślady po informacjach jakie zostawili osadzeni -nazwiska , daty ....
znalezione w necie a jest ich kilka różnych
Fota rewelacja W prawym tle widoczne już dziś nie istniejące drewniane budynki.Gdzieś mam fotkę zrobioną aktualnie jakby od strony podwórka.Tam w jakimś budyneczku jest bar piwny.Muszę poszukać.Ale fotka super
Nastula , jeszcze nie widziałam podobnego filmu .Ja oczywiście rozpoznaję wiele miejsc z kadru .Plac Wolności , ulicę Nowomiejską która jest wielokrotnie pokazana na filmie.Ulicę Pomorską, Zgierską no i oczywiście Piotrkowską .Plac Dąbrowskiego z budynkiem sądu.Wydaje mnie się że są kadry z Parku z ulicy Północnej.No i ulica Nartowicza z tym charakterystyczny budynkiem z Atlasami.I wiele innych miejsc.Będe jeszcze wielokrotnie oglądała film, jest to uczta dla oczu.Aha, jeszcze jest kadr z Kirkutu.
To co chcę pokazać to jak widać budynkiem nie jest. Ale miejsce osobliwe, przyjażni właściciele, a i wnętrze ciekawe.Można poczytać komiksy, chyba kupić a może i wypożyczyć.Miejsce tej "księgarni" to wejście od strony Mc.Donalda przy "Magdzie" na ul.Piotrkowskiej. Przechodząc koło tego magicznego miejsca zachęcam do odwiedzin.
[ Dodano: Wto 04 Lut, 2014 12:19 ]
Wracając do starej fotki Nastuli z budynkiem dzisiejszej apteki a wgłębi widocznymi drewnianymi zabudowaniami.Dziś już tych drewników oczywiście nie ma. Ale jakby w podwórzu istnieją do dziś, stare odrapane budynki, które kiedyś mogły pełnić funkcję jakiegoś zakładu.Fotka jednego z takich budynków.
a dziś
[ Dodano: Czw 06 Lut, 2014 11:36 ]
Znikajace centrum miasta.
[ Dodano: Nie 09 Lut, 2014 17:03 ]
Znikające kamienice.
Punkt wysokościowy nie jest wstawiony przypadkowo.Też znika
Jako że wyburzanie może przytłaczać podeślę link do stronki U.M. gdzie chwali się przeprowadzaną restauracją/odnowa zabytkowej kamienicy. Niby nic dziwnego, jednak pod nią samą odkryto częściowo zabudowane piwnice o sklepieniu katedralnym które również były wykorzystywane jako schron sądząc po niemieckich napisach na ścianach. Wygląd pomieszczeń jest naprawdę zacny.
piwnica jak katedra-link uml.lodz
polecam galerię foto z tego obiektu dostępna pod "zdjęciem tytułowym"
Kto pamięta dawny lokal "BALATON" Kiedyś bardzo wzięty lokal. No dole zlokalizowany był bar mleczny, na piętrze lokal dancingowy. Wypadało tam bywać. No coż, na dzień dzisiejszy kultowe miejsce tak się prezentuje.
Wysłany: Pią 16 Maj, 2014 09:54 Łódź Balaton stare budynki histria
Łódź - jego centrum - to aktualnie jedno wielkie kretowisko
Trzeba to przetrwać.
Balaton - dobrze pamiętam - nie tyle z funkcji użytkowej (choć jakieś lody tam były jedzone) co z faktu, że w pobliżu był/jest uczęszczany przystanek tramwajowy
Wysłany: Pon 30 Cze, 2014 23:23
A to coś się zmieniło! Kiedyś był chyba gość w kapeluszu, a teraz Sherlock z człowieczkiem
Muszę poszukać swojego zdjęcia z tego miejsca dla porównania
Jak widzicie z wielkim sentymentem wracam do tego już archiwalnego miejsca.Dworzec który był bliski mojemu miejscu zamieszkania uległ całkowitemu zniknięciu z powierzchni ziemi i z panoramy miasta. A byl wprost uroczy, wielce zabytkowy.
[ Dodano: Nie 03 Sie, 2014 19:36 ]
Jeszcze w całej okazałosci
[ Dodano: Pon 15 Wrz, 2014 10:43 ]
Łódz. Nowa aranżacja ulicy 6Sierpnia.
Wysłany: Wto 16 Wrz, 2014 10:22
Kompletnie do mnie nie przemawia m.in. z tego względu, że nie jest to sugerowany zdjęciem deptak, a normalnie funkcjonująca ulica jednokierunkowa
No i ten powszechny smród wszelakich jadłodajni...
Za to zegarek przydatny
Tak naprawdę to z ulicy Piotrkowskiej zrobiono jadłodajnie. A smród tych przybytków wręcz okropny. Nie jestem fanką takiej ulicy w Łodzi. No cóż to moje zdanie.