Wysłany: Pon 13 Paź, 2014 10:53
Cytat:
Łódz, dla mnie jakies koszmarne to "malowidło"
"Miasto czterech kultur", w którym ewidentnie nachalnie lansowana jest jedna z nich, w sposób zohydzający, świadomie prowokujący, w mojej ocenie nie mający nic wspólnego z estetyką przestrzeni. Obrzydliwy bohomaz
Pałacyk
Termometr - ciekawy fant
Ta kamienica z kółkiem dla konia - to jakiś szczególny domek?
Tak, mieszkał w nim architekt Łodzi.
Te schody marmurowe znajdują się w tym budynku. Jak już pisałam ta kamienica uchodziła w czasach swojej świetności za bardzo elegancką.
To kółko przy bramie też skojarzyłam z postojem dla konia.
[ Dodano: Wto 14 Paź, 2014 12:22 ]
Faustus, ta fotka to dla Ciebie z przesłaniem że nie wszystkie malowidła to jakiesz "koszmary"Znalazłam ładną, czyli mnie się podoba
Wysłany: Czw 16 Paź, 2014 10:12
Ten malunek z "łódką" znam Chyba z racji jego lokalizacji postawiono na estetykę i niekontrowersyjną formę/tematykę
To coś ostatnie to też szczególnie nie powala.
Pisankowata przestrzeń publiczna sprawia, że człowiek staję się zmęczony tą pstrokacizną
Wysłany: Nie 19 Paź, 2014 19:36
Ciekawe co postawią na jego miejsce
Swoją drogą to teraz wspaniały obiekt do ćwiczeń resortowych
Ciekawe czy służby przy jakiejś okazji się tam pobawią
[ Dodano: Nie 16 Lis, 2014 18:01 ]
Łódz, dla mnie absolutny hit. wszystko co zacne znalazłam na jednym z budynków. A już ten gong prawde mówiąc to pierwszy raz z czymś takim się spotkałam
ten malunek to też już archiwum.Dość nie dawno znikną z elewacji.
[ Dodano: Nie 07 Gru, 2014 14:39 ]
to było kultowe miejsce.W tym lokalu jak i przed nim kręcono jeden z odcinków Klossa.
[ Dodano: Nie 07 Gru, 2014 14:43 ]
tak obecnie wygląda ten kultowy lokal.Dobrze że chociaż po szle niszczenia tych cudownych miejsc ktoś wpadł na pomysł aby chociaż tablicą zwrócić uwagę .
Wysłany: Śro 07 Sty, 2015 20:04 Łódź na zdjęciach fotografiach
Ta fotka to dopełnienie do fotek Faustusa
Taka tabliczka widnieje na chodniku przy wyburzonej kamienicy.
A miało być szybko, elegancko a jest jak widać na fotach Faustusa.
Pięknie w tle uwidocznił się budynek telewizji
I jeszcze raz Łódź:
[ Dodano: Sob 10 Sty, 2015 20:13 ]
Łódż , fotka sprzed dwóch lat.Fotki już archiwalne Okolica dworca który wraz z widniejacym otoczeniem znikł z panoramy śródmieścia. W głębi widoczny hotel , który właśnie znika z panoramy.
Wysłany: Nie 11 Sty, 2015 12:58
Architektoniczno-społeczno-kulturowe barbarzyństwo w Łodzi trwa
Namacalna przeszłość odchodzi do historii, przez co stopniowo osiąga niebyt.
Swoista forma zaprzeczenia istnienia, której odpór dają świadkowie świetności poszczególnych miejsc - zdjęcia.
Róbmy je, gdyż im nikt nie zaprzeczy, że coś było...
Abstrahując od tematu, dziś obejrzałem odcinek pewnego serialu... pocięty...
Współczesny widz nawet nie wie, że brakuje fragmentów...
Współczesne manipulacje ideologiczne są przerażające w swej perfidii...
Wysłany: Nie 11 Sty, 2015 13:12 łódzkie kamienice pożar kamienicy w Łodzi
Ja też nie mogę uwierzyć, że można było dokonać takiego zniszczenia na rzecz szkła ,aluminium i jakiś futurystycznych pomysłów.
Zniknęły całe połacie miasta, perełki architektoniczne
też odchodzące z panoramy budynki dawnego browaru.
Komunikat:
Materiał widoczny wyłącznie dla zalogowanych użytkówników forum --- The material visible to registered users only forum ---
Komunikat:
Materiał widoczny wyłącznie dla zalogowanych użytkówników forum --- The material visible to registered users only forum ---
[ Dodano: Śro 14 Sty, 2015 19:03 ]
Komunikat:
[ Dodano: Wto 20 Sty, 2015 12:48 ]
Łódż, z wielkim smutkiem fotografowałam to "dzieło" zniszczenie. Piękna narożnikowa kamienica w centrum Łodzi " poddała się " językom ognia.
Komunikat:
[ Dodano: Czw 22 Sty, 2015 13:50 ]
Łódz, coraz rzadziej można wypatrzeć taki cacka. A to remonty a to wyburzenia i znika ta cudowna Łódzka starówka.
Komunikat:
Nic nie wiem o tej kamienicy, może w kamienicy pomieszkiwał muzyk a może tylko meloman.
Wysłany: Sob 07 Lut, 2015 22:20 Hotel centrum Łódź rozbiórka
Mam gdzieś zdjęcia sprzed rozbiórki tego budynku...
Postaram się dokleić za jakiś czas
Super, że udało się Tobie złapać moment rozbiórki, bo następnym razem jak będę w Łodzi spotkam tylko pusty plac
Hotel - świetne foty! Niczym WTC z 2011
Szkoda go, bo dla mnie to był on "od zawsze"
Ciekawe co wstawią, bądź jak zaaranżują to miejsce/okolicę
budynek I oddziału banku ze "skarbonką" na Al.Kościuszki ma taki ornamencik na całym obwodzie. Ludzi chodzą mając go na wysokości oczu i nawet nie zauważają .
Wysłany: Pią 13 Mar, 2015 12:53 Hotel Centrum w Łodzi
Ciekawe co stanie na jego miejscu...
Kilka słów o hotelu można przeczytać -> TUTAJ
Plus taka informacja: "(...)nieoficjalnie mówi się o tym, że Eco-Vit wybuduje w miejscu hotelu nowy obiekt o podobnej wysokości. Mają w nim powstać apartamenty, biura i pomieszczenia handlowe" z -> TEGO źródła
Jak już czytamy, to warto sięgnąć po lekturę -> TEGO artykułu...
a był on wcześniej klasztorem teraz ponownie odzyskany przez właścicieli, MSWiA już nim nie zarządza podobno. Nad niewidoczną po prawej stronie klatką schodową widniała zabudowa dachowa w formie ostrosłupa o podstawie kwadratu. Gdzieś w necie przewijało się foto -stara pocztówka.
miałem okazję go zwiedzać kilkukrotnie, ciasne wnętrza które swoją formą świadczyły o "dojrzałym" wieku. Aktualnie został "odcięty" ciąg komunikacyjny od nowego i już nie można sobie po nim hasać .
Na zdjęciu po prawej stronie widać niższą przybudówkę która posiadała dach jak na kościelnej wieży. Pogrzebałem w necie i okazało się że był to sierociniec Ewangelicki
Ciekawe miejsce jak się okazuje
Zachowała się do dziś wieżyczka kościoła?
brakuje ten ostatniej wystającej części wieży z malutkimi okienkami , jeśli się nie można pofatygować osobiście jest możliwość rzucenia okiem za pośrednictwem "streetview"
Taka sentymentalna podróż do przeszłości. Z panoramy miasta znikneła prawdziwa perełka .Bezpowrotnie unicestwiono ten unikatowy dworzec kolejowy liczący sobie już stulecia. Co to znaczy szał unicestwienia .
Też tak pomyślałam, że budynek w owym czasie pełnił inną ważną funkcje. Jak już wcześniej pisałam miejsce lokalizacji tego budynku do miasta Łodzi nie było jeszcze wcielone.Na dzień dzisiejszy jest to Łódż, ale to już bardzo głębokie obrzeże miasta.
[ Dodano: Czw 07 Kwi, 2016 13:28 ]
Stare z nowszym. Po lewej stronie Łódzka Manufaktura a po prawej stronie zdjęcia ,widoczny budynek mieszkalny zwany familokiem dawnych pracowników zakładów Poznańskiego.
mnie wzruszył widok tego karmnika na tle tej cerkwi w parku Moniuszki.Park do niedawna tłumnie odwiedzany, tuż przy parku stały potężne kamienice.Na dzień dzisiejszy kamienice zniknęły z krajobrazu.
nie znam historii tego domu.Zrobiłam fotkę bo budyneczek ciekawy.A budynki obok są wyburzane.Może i ten obiekt zniknie z powierzchni śródmieścia.
[ Dodano: Sob 06 Sie, 2016 20:22 ]
Ten budynek przez wiele lat nie tylko straszył w centrum miasta ale strach było koło tego straszydła przechodzić.
i przyszedł jego kres
[ Dodano: Pon 29 Sie, 2016 19:11 ]
[ Dodano: Nie 25 Wrz, 2016 10:32 ]
Centrum miasta. Miejsce zwane obiegowo, przesiadkowo.Czy ladne to mam wątpliwości.
[ Dodano: Czw 29 Wrz, 2016 09:23 ]
Budynkiem to nie jest, ale obiekt podziemny zwany "dętką"Obiekt ten był królestwem firmy zwanej wodociągami. Wycieczka ciekawa i wystarczy 30 minut na zwiedzanie z przewodnikiem.
[ Dodano: Nie 30 Paź, 2016 12:24 ]
Opuszczony ale czy do rozbiórki tego nie wiem. Centrum miasta.
Jak sięgnę pamięcią w w widocznym na drugiej fotce w budynku znajdowała się przychodnia rehabilitacyjna.
[ Dodano: Wto 15 Lis, 2016 15:34 ]
A kiedyś duma Łodzi.
[ Dodano: Nie 04 Gru, 2016 20:18 ]
Trzydniowy festiwal światła wsparty oprawą muzyczną miał być malowniczy a tu lało całe trzy dni. Zdjęcia przy tej pogodzie wychodziły "słabo"