FORUM OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA Strona Główna FORUM OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA
ROK ZAŁ. 2006

www.stowarzyszeniebastion.com

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat

Tagi tematu: grucznie, stary

Stary młyn w Grucznie - woj.kuj.-pom.
Autor Wiadomość
drFaustus 
komendant zgrupowania

Wysłany: Pią 14 Sie, 2009 02:34   Stary młyn w Grucznie - woj.kuj.-pom.

Piękna malownicza okolica, w której odbywają się cykliczne imprezy plenerowe (o których innym razem).

Raisa 
komendant oddziału

Wysłany: Sob 15 Sie, 2009 13:53   

prayer Rzeczywiśœcie piękne, malownicze okolice. :roll: Fotka z wozem na tle domu wprost urocza.No i te cz궜ci od kieratu, czy nawet kompletny kierat. :wink: Nie wspominając o budynkach z murem pruskim.Choć nie dawno spotkałam się z inną nazwą tego rodzaju budową.Chyba jak zwiedzałam w Darłowie zamek Pani przewodniczka inaczej nazwała tego rodzaju styl budowlany.Ja nie pamiętam tej drugiej nazwy a szkoda. Super

Szeregowy
zastępca komendanta plutonu

Wysłany: Nie 16 Sie, 2009 13:52   

Bardzo mi się podoba ten rodzaj budownictwa, łączenie cegły z drewnem, zaraz człowiek wie, że jest na Pomorzu. Ostatnia fotka super! Czy to swego rodzaju kamienna wanna?

drFaustus 
komendant zgrupowania

Wysłany: Pon 17 Sie, 2009 02:55   

Piszą tam, że to konstrukcja ryglowo-zastrzałowa, czyli znany szerzej mur psuski. Ale jako, że mamy tu eksperta od architektury, to poczekajmy na jego fachową opinię :wink:

Czy to wanne? Nie wiem- nie było opisane :wink:

Bardziej rodzaj żarna jako, że na młyńskim terenie :wink:

Szeregowy

Wysłany: Pon 17 Sie, 2009 03:09   

Fachowiec, pewnie paciula i jutro się wypowie :wink:

drFaustus 
komendant zgrupowania

Wysłany: Pon 17 Sie, 2009 03:16   

Póki co kilka słów w temacie z http://pl.wikipedia.org/wiki/Mur_pruski:

"Mur pruski (tak potocznie okreśœla się śœcianę ryglową) jest to rodzaj śœciany szkieletowej zwanej też szachulcową lub fachówką (z niem. Fachwerk), wypełnionej murem z cegły, gruzu, czasem gliny i trzciny. W przypadku zastosowania gliny, przestrzeń między belkami wypełniało się dodatkowo pionowymi szczapami, a glinę mieszało się z sieczką lub innym materiałem wiążącym. Jego konstrukcja drewniana jest widoczna, często impregnowana i może być traktowana jako element dekoracyjny.

Elementy śœciany ryglowej to:

* podwalina - belka oparta na całej długośœci na fundamencie i zakotwiona w nim. Podwaliny łączy się na długośœci na nakładkę. Od wilgoci zawartej w gruncie drewno chroni się izolacją poziomą z papy.

* oczep - górna belka zamykająca śœcianę, przejmuje obciążenia od belek stropowych lub krokwi dachowych.

* słupki - w rozstawie ok. 1,0 - 1,5 m. Słupki połączone są z podwaliną i oczepem na czopy.

* zastrzały - ukośœne belki w skrajnych polach przenoszące siły parcia wiatru i zapewniające statecznośœć budynku. Z podwaliną i oczepem łączy się je na wręby.

* rygle (rozwory) - elementy dzielące pola między słupami i ograniczające otwory okienne i drzwiowe. Ich zadaniem jest przejęcie obciążenia od wypełnienia i przekazanie go na słupki. Rygle ze słupkami łączy się na wręby ukośœne a z zastrzałami na czopy.

Mur pruski znany jest od śœredniowiecza.

Stosowany był w budownictwie mieszkalnym i gospodarczym głównie w Europie Północnej, w Anglii, Niemczech, Francji, Holandii, Danii i Szwecji.

Budowle z muru pruskiego występują na ŒŚląsku, w zachodniej i północno-wschodniej Polsce, na Kaszubach: zabytkowe zabudowania w Swołowie i na Helu, w Łęgowie (stara plebania) czy Warmii i Mazurach. Jego rozpowszechnienie jest związane z kolonizacją na prawach niemieckich. W Polsce wyróżnia się kilka typów domów szachulcowo-ryglowych:

* dolnośœląski,

* kaszubski,

* lubuski,

* łużycki,

* sudecki,

* wielkopolski."

deepdarkness 
zastępca komendanta drużyny

Wysłany: Pon 17 Sie, 2009 03:23   

Czyżby chodziło o mnie? :lol:

Cóż ja mogę napisać o takiej konstrukcji?

Budynki wznoszone w ten sposób można szybko zbudować, jak i szybko rozebrać. Ta konstrukcja pozwalała zbudować tak jakby

murowany trwały dom w czasie krótszym od budowy domu w całośœci murowanego.

Tą cechę szczególnie upodobali sobie inżynierowie wojskowi w XIX wieku.

Wszelkie przedmieśœcia które powstawały wokół miast twierdz (czyli na ich przedpolach) były budowane z tzw. muru pruskiego,

np: Przedmieśœcie Bydgoskie w Toruniu.

W razie niebezpieczeństwa konstrukcje drewniano-ceglane można było szybko rozebrać lub spalić, oczyszczając tym samym przedpole twierdzy.

CIEKAWOSTKA

Nazwa "mur pruski używana jest tylko w Polsce i być może dalej na wschód.

W Niemczech taka konstrukcja nosi nazwę "muru francuskiego".

Francuzi zaśœ nazywają go "murem angielskim".

Anglicy nie wiem jak ją nazywają, może "swoim murem", gdyż właśœnie z Anglii konstrukcja szachulcowa przywędrowała do reszty Europy.

Szeregowy

Wysłany: Pon 17 Sie, 2009 10:45   

Fachowca, aż miło posłuchać :D i tyle ciekawych rzeczy na temat muru, z wykładu wynika, że europejskiego się dowiedziałem :D :wink:

Raisa 
komendant oddziału

Wysłany: Pon 17 Sie, 2009 11:23   

prayer No właśœnie mnie chodziło o nazwę konstrukcji szachulcowej.Bo że mur pruski" to wiedziałam a że jeszcze inne nazwy istnieją to się dowiedziałam. Super

Odpowiedz do tematu