Wysłany: Wto 28 Mar, 2006 10:30 Polskie schrony 1939 *
Proponuję w niedalekiej przyszłości zrobić wycieczkę rowerową w okolice Żnina.Szykuję artykuł, a gdzieś wsiąkły wszystkie moje zdjęcia z tamtego rewiru (przeprowadzka...ślub...-to wszystko przyprawia mnie ciągle o ból głowy ) Są to polskie tradytory jedno,dwu strzelnicowe z 1939 roku,wchodzące w skład głównej pozycji obrony Armii Poznań.Osiem obiektów,wycieczka plenerowo też atrakcyjna,zatem w jakiś wolny weekend w kwietniu moglibyśmy wyskoczyć.Wpisujcie terminy jakie wam pasują(propozycje)-na tej podstawie obieżemy najdogodniejszy dla wszystkich termin.
Pasjonuję sie fortyfikacjami. Czasami szukam internecie pewnych informacji. Bastion to właśnie jeden z terminów występujących w słownictwie poruszanego tematu. Było mi przykro, że forum trochę puste jest. Koledze z postu powyżej zginęły zdjęcia, a forum to nie tylko dyskusja i wymiana pogłądów, ale również możliwość pokazania tego , oczyn się mówi. Teraz już dwa posty więcej jest. Może przyłaczy się kilku kolegów "turystów bunkrowych" Czas pokaże..
Pokazane wcześniej schrony na ckm do ognia czołowego, są relatywnie małe, a każdy chciałby się czymś wiekszym pochwalić, prezentuję poniżej schron dowodzenia z Nowogrodu nad Narwią.
Przepraszam za tyle postów. Poprawiałed błąd przez przycisk "cytwanie", bo często tam właśnie połozony jest przycisk"zmień". Zrobiłem to całkiem automatycznie.
Wysłany: Czw 01 Cze, 2006 10:57
Powyższe to ujęcia tego samego schronu z dwóch stron.Jest to tradytor dwustronny o wytrzymałości typu "A" na c.k.m. Standardowe obiekty budowane wg instrukcji saperskiej.Aufmann,a zdjęcia wnętrz tych z Nowogrodu masz?Wrzuć kilka ,najlepiej z jakimiś ciekawymi detalami
Aha,cały wątek przerzucę później do odpowiedniego działu na forum
Też tam trafiłam rowerkiem Niestety fotek innych bunkrów nie mam, gdyż wszystko tam jest totalnie zarośnięte i są roje komarów wiekich jak ważki. Chętnych do odwiedzin radzę się zabezpieczyć. Uciekałam stamtąd szybko.
W Żorach stoi sobie jeden "urban".Budowany w ostatnich dniach przed wojną /co ciekawe nie przez wojsko,ale ludność cywilną/ nie został dokończony ani nawet rozszalowany.Nie brał udziału w walkach.
Tak wyglądał dwa lata temu:
[/img]
Obecnie sytuacja się zmieniła a to dzięki uporowi i konsekwencji w działaniu jednego człowieka,kol.Adama który potrafił załatwić sprawy zezwoleń i zarazić grono ludzi ideą odrestaurowania schronu .
W tym roku wygląda to tak:
Pozycja ta powstała w lipcu 1939 roku,byla jakby przedłużeniem na południe p.p.Pszczyna /gdzie powstało 14 szt."urbanów"/.Składała się z fortyfikacji polowych uzupełnionych 2 schronami żelbetowymi piechoty.Powstała w korycie Wisły na styku sił 21 DP Górskiej i 6 DP.Schrony bez uszczerbku przetrwały wojnę.Po zakończeniu działań w jednym z nich żołnierze rosyjscy urządzili skład amunicji,czy też wydobytych min.Z niejasnych przyczyn sklad eksplodował co oczywiście było końcem istnienia obiektu.Resztki pozwolono okolicznej ludności zużyć na cele budowlane.Drugi obiekt istnieje do dzisiaj,z tym że jakby go nie było.Otóż w tym miejscu powstało Jezioro Goczałkowickie w latach 50-tych.Wieś Zarzecze wysiedlono i zalano.Schron jest widoczny sporadycznie - przy niskim stanie wody,lub podczas prac przy remoncie zbiornika lub zapory - wtedy spuszczają wodę.Ostatnio zdarzyło się to bodajże w 2002 roku,niestety przeoczyłem.Ponieważ dawno nie było dużych opadów postanowiłem sprawdzić czy schron jest widoczny - i jest.
Widać go nawet z drogi Pszczyna-Strumień:
Znajduje się bliżej przeciwległego brzegu jeziora,trzeba było więc je objechać /po drodze fajny most,kapliczka itp.,ale to w innych postach/,jeszcze kilkaset metrów przez las,wspiąć się na groblę i jest:
Ten maszcik na schronie to automatyczna stacja meteorologiczna zainstalowana w zeszłym roku.
ciekawe co zachowało się wewnątrz . Temat dla płetwonurków . Pewnie i samo jezioro jak piszesz powstałe w latach 50 skrywa niejedną tajemnicę . Żeby tak można bylo wyjąć korek i po wodzie.
Schron podczas ostatniego spuszczenia wody ze zbiornika wyglądał tak:
Zdjęcie wykonał i zamieścił na forum Eksplorator.feen.pl kolega Witowski.
Jest to typowy schron pozycji polowej z 1939 roku,nie posiadał w środku specjalnego wyposażenia.Zresztą po kilku latach po wojnie i kilkudziesięciu pod wodą nic nie miało prawa się zachować.Podobnie wygląda sprawa z pozostałościami wsi Zarzecze - woda wyrównała wszystko,naniosła mułu,rozwinęła się roślinność.Jedyny dostępny podczas robienia tego zdjęcia ślad to pozostałość drogi z Chybia do Zarzecza.Mimo spuszczenia wody ze zbiornika to pozostało jej jeszcze na tyle że przykrywała ewentualne pozostałości wsi - która była niżej niż schron.
Super , dzięki za możliwość zobaczenia go w " wynurzeniu ". Ja jednak wybrałbym się tam po spuszczeniu wody , oczywiscia jak by trochę wyschło. Muł doskonale konserwuje . Już widzę prawdziwe Eldorado w tej zalanej wiosce
Wiadomo, że rejon Mławy to prawdziwa "kopalnia" polskich fortyfikacji, pozwolę sobie zatem dorzuć do wątku ciut od siebie.
Tak na "dobry początek" te najłatwiej osiągalne:
_________________ Z wyrazami - WERTTREW
------------------------------
www.werttrew.fora.pl
Wysłany: Czw 24 Paź, 2013 14:33
Uczta dla oczu, a to m.in. z tego powodu, że do tej pory wciąż nie po drodze mi w te regiony
Znam tylko z publikacji, TV...
Śmiało pokazuj, bo jest nas więcej, którzy tam jeszcze nie dotarli
Uczta dla oczu, a to m.in. z tego powodu, że do tej pory wciąż nie po drodze mi w te regiony
Znam tylko z publikacji, TV...
Śmiało pokazuj, bo jest nas więcej, którzy tam jeszcze nie dotarli
Nawidzam tamte okolice regularnie więc coś tam powrzucam jeszcze. Spoko.
_________________ Z wyrazami - WERTTREW
------------------------------
www.werttrew.fora.pl