Hm, ja nie spotkałem . Ale słyszałem i czytałem o takowych piwniczkach. Ponoć ukraińskie bojówki ( UPA ) miały tam magazyny. Zresztą popi w większości sprzyjali nacjonalistom ukraińskim. Dość znana jest historia odnalezienia w pobliżu jednej z cerkwi w Bieszczadach archiwum sotni (kompani ) "Stiaha "
Cerkiew w Krywym. Chyba w roku 1980 calkiem przypadkowo w jej ruinach zosatło odnalezione ( wykopane ) archiwum ukrainskiej sotni Stiacha.Zostało ono zakopane w skrzynce po amunicji. Tyle wiem .
Imponujące fotografie, co za uczta dla oczu! Mam oczywiście parę fot. z wnętrza zrobionych ukradkiem, gdyż z jakiegoś powodu nie wolno było ich robić ( nawet bez lampy) co dla mnie jest nie zrozumiałe. Wstawię jak się ogarnę trochę... z Tylicza także.
Wysłany: Nie 27 Paź, 2013 01:06
No właśnie... to jedna z konsekwencji przeniesienia forum
(nie wiem ile takich jeszcze będzie...)
Na "starym" są...
W przypływie mocy przerobowych albo autorzy postów uzupełnią je o aktualne linki, albo dział techniczny forum będzie miał niezłe zadanie domowe
[ Dodano: Pon 20 Sty, 2014 14:12 ]
Jacek , pierwsza to cerkiew w Bereście a druga w Szczawniku. Dodam że obie mogłam zwiedzić przechodząc za ołtarz.Obie piękne, obie służą okolicznym mieszkańcą
No, wrota się otworzyły zatem wejdziemy do środka?
Niestety to jedyna fotka z wnętrza padł akumulatorek w aparacie
W zamian zapraszam do oglądnięcia zdjęć z mojego powrotu do ruin cerkwi w Ujkowicach. Zdjęcia z przed kilku lat na pierwszej stronie tematu . Niestety cerkiew ulega coraz większej destrukcji obawiam się ,że w końcu zniknie
Wysłany: Sob 08 Lut, 2014 21:26
jacekwoj3 napisał/a:
padł akumulatorek w aparacie
Właśnie dokupiłem trzy (dedykowane) - też kilka razy musiałem obejść się wspomnieniami - więc zawsze solidny zapas być powinien
W tle wnętrza widać balkon? Masz zbliżenie?
Zdjęcie kopuły "cebulki" niezłe, przynajmniej ukazuje nam konstrukcję z czego i jak to w środku wygląda
Opuszczona Cerkiew w Płazowie . Wprawdzie cel wyjazdu był inny ale przy okazji zahaczyłem i o to miejsce Cerkiew po II wojnie służyła jako magazyn nawozów rolniczych . Na forum w tym temacie były fotki tej cerkwi w scenerii zimowej i z zewnątrz tym razem udało mi się wejść a raczej przecisnąć do środka .
pozostałości po magazynie :
P.S. W najbliższym czasie pokarzę Cerkiew której kręcone były ujęcia do filmu Andrzeja Wajdy ..... No i tu zagadka jaki to film i gdzie ta świątynia się znajduje ?
Jacek, ty szczęściarzu . te cerkwie to prawdziwe perełki. Tyle że już niewiele ludzi obchodzą. A i pewnie teren, czyli "zona" wyludnia się. To i czas świetności tych obiektów jest już za nimi.
Wysłany: Pią 02 Maj, 2014 22:16
No więc upewniłem się tylko, że wiem, ale żeby nie psuć zabawy nie powiem
(Trochę jak w przedszkolu: "Wiem, ale nie powiem")
Dajmy się wykazać pozostałym forumowiczom
No więc upewniłem się tylko, że wiem, ale żeby nie psuć zabawy nie powiem
(Trochę jak w przedszkolu: "Wiem, ale nie powiem")
Dajmy się wykazać pozostałym forumowiczom
Ok , w związku z tym ,że znowu zniknę na jakiś czas czekam na odpowiedzi do niedzieli (04.05. 2014 ) do godz 17