Wysłany: Nie 01 Kwi, 2007 17:05 Marian Hozakowski - pytanie o dzieje i historię?
Człowiek, który znany jest m.in. za wstawiennictwo u hitlerowskiego okupanta, by nie rozebrano kościoła ZNMP, w konsekwencji zbrojnego oporu podczas wkraczania hitlerowskiego wojska do miasta; mianowany burmistrzem miasta przez okupanckiego komendanta wojskowego 13.IX.1939 roku (na trzy dni!). Po wojnie został dyrektorem reaktywowanej w 1957 roku Szkoły Rolniczej (Zasadniczej Szkoły Rolniczej) i pełnił tą funkcję w latach 1957-1959). Ponadto jeden z organizatorów wielu szkolnych placówek na terenie miasta...Przed wojną pierwszy dyrektor Męskiej Szkoły Rolniczej w Wolsztynie...Niestety to wszystko na co natrafiłem do obecnej chwili.Może ktoś z Was jest w stanie uzupełnić biografię?
KORZYSTAJĄC Z 63 ROCZNICY WYBUCHU POWSTANIA WARSZAWSKIEGO WARTO POINFORMOWAĆ FORUMOWICZÓW ,ŻE SYN MARIANA HOZAKOWSKIEGO -HENRYK POLEGŁ PODCZAS JEGO TRWANIA.
Oprócz niego w szeregach powstańczych walczyło conajmniej kilkunastu bojowników związanych swoim pochodzeniem z Inowrocławiem.Wielu z nich złożyło swój najcenniejszy skarb -życie w walce o zamanifestowanie polskości i suwerenną i demokratyczną,wolną od sowieckiego wasalstwa Polskę.O nich napisze w odrębnym poście niebawem.
Wysłany: Czw 02 Sie, 2007 23:23
O, ładna ciekawostka Na ciąg dalszy z niecierpliwością czekamy Swoją drogą ciekawi mnie, kto dzisiaj z własnej nie przymuszonej woli oddałby swoje życie w imię ogólnonarodowego dobra?
Jeślibym znalazł się w takich okollicznościach i dożył momentu wybuchu powstania tego typu nie ginąc oczywiście wczesniej w jakiejs konspiracyjnej akcji przeciw znienawidzonym okupantom, czy w katowni Gestapo,NKWD,czy w jakimś KONZENTRATION LAGER, nie wachałbym się ani chwili aby wziąść w nim udział i kalkulowac ,że mogę polec.